Home Huis & Tuin Toe aan een nieuwe tuin? Begin met een tuinontwerp

Toe aan een nieuwe tuin? Begin met een tuinontwerp

0
Toe aan een nieuwe tuin? Begin met een tuinontwerp

Wil je jouw tuin laten vernieuwen? Dan raden we je met klem aan om eerst een tuinontwerp te laten maken. Met een tuinontwerp voorkom je dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet en dat je nieuwe tuin straks volledig naar wens is aangelegd. 

Maar wat is een tuinontwerp dan precies? En met welke zaken wordt er zal al rekening gehouden bij het maken van het ontwerp? In dit blog leggen we je het allemaal uit.

Wat is een tuinontwerp?

Een tuinontwerp is een visuele weergave van je nieuwe tuin. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een tekening op papier. Maar tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om een ontwerp in 3D te laten maken.

Het grote voordeel van een tuinontwerp in 3D is dat je een virtuele wandeling door je nieuwe tuin kunt maken. Op die manier kun je goed ervaren of je ontworpen tuin aan al je wensen voldoet en of de tuin je een goed gevoel geeft. Want dat is natuurlijk het belangrijkste als je een nieuwe tuin laat aanleggen.

Waar voldoet een goed tuinontwerp aan?

Een goed tuinontwerp voldoet in ieder geval aan de volgende eisen:

  • Er is rekening gehouden met de gebruikers van de tuin. Niet alleen de menselijke gebruikers, maar ook eventuele huisdieren. Is er bijvoorbeeld speelruimte voor de hond? En is de beplanting niet giftig voor hem?
  • De tuin is ieder seizoen groen. Dat kan gerealiseerd worden door een mix van seizoenbeplanting en winterharde planten.
  • Er is rekening gehouden met de afvoer van regenwater. Gezien de hevige regenbuien van de afgelopen jaren is de afvoer van regenwater een absolute must geworden dat moet worden meegenomen in het tuinontwerp.
  • Er is aan de natuur gedacht. Denk bijvoorbeeld aan een insectenhotel, struikgewas waarin egels kunnen schuilen en bloemen die nectar bevatten dat een voedselbron voor bijen is. 
  • Er is creatief nagedacht over de mogelijkheden die je tuin biedt. Heb je een schutting? Dan kan die bijvoorbeeld in het ontwerp als plantenwand worden gebruikt. Zo heb je meer groen in je tuin, terwijl je nauwelijks ruimte verliest.

Zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij het maken van een tuinontwerp. Dat is dan ook de reden waarom we je aanraden om het maken van een ontwerp niet zelf te doen maar het ontwerp te laten maken door een lokale hovenier.

Waarom een lokale hovenier? Omdat die de tuingrond in de omgeving goed kent en weet hoe die daar op kan inspelen. Als je bijvoorbeeld in een omgeving woont waarin veel mensen last hebben van tuinverzakkingen, dan kan de hovenier daar rekening mee houden bij het ontwerpen van de tuin.

Zoek dus naar een tuinontwerper bij jouw in de buurt, zoek bijvoorbeeld naar ‘tuinontwerp Ridderkerk’ en je hebt zo een hovenier gevonden. Succes en alvast veel plezier van je nieuwe tuin!