Home Algemeen HDMI kabel met gouden pluggen

HDMI kabel met gouden pluggen

0
HDMI kabel met gouden pluggen

Als je een HDMI kabel koopt dan heb je keuze uit ontzettend veel merken, materialen en andere specificaties. Een van die specificaties is het materiaal van de pluggen. Veel merken adverteren met gouden pluggen of vergulde connectoren. Wat is dat en is dat echt nodig?

Als er in de wereld van kabels gesproken wordt over vergulde pluggen of – connectoren, dan wordt daar niet mee bedoelt dat de hele plug van goud gemaakt is. Het goud zit alleen op de contactpunten van de plug, dus de pinnen die contact maken met het apparaat waar de HDMI kabel op aangesloten wordt. De metalen buitenmantel bevat geen goud, hoewel deze wel vrijwel altijd een gouden kleur gegeven wordt. Dat wordt gedaan om verwarring te voorkomen. Er zijn ook merken HDMI kabel die de metalen buitenmantel van de connector geen gouden kleur geven. Consumenten denken dan echter vaak onterecht dat de kabel geen vergulde connectoren heeft.

Waarom een vergulde HDMI kabel?

Een kabel heeft vergulde connectoren om twee redenen. De voornaamste reden is de overgangsweerstand verlagen. Goud geleidt een stuk beter dan nikkel of koper. Daarom kost het minder moeite om een elektrisch signaal te transporteren van de kabel naar het apparaat, of andersom. Vooral met de hoge bitrate van HDMI kabels is het eigenlijk noodzakelijk dat de connectoren verguld zijn. Bij vrijwel alle HDMI kabels is dat gelukkig het geval.

Een andere, minder voorname reden is dat goud niet of veel minder snel roest dan koper, nikkel of andere metalen. De kabel zou daardoor langer mee gaan. Echter, voordat een kabel begint te roesten dan ben je al heel wat jaren verder.

Hoeveel goud zit er in een HDMI kabel?

Een kabel met vergulde connectoren bevat een zeer kleine hoeveelheid goud. Het goudlaagje is maar enkele micron dik. Stel dat het je zou lukken om het goud te scheiden van de rest dan heb je maar een paar cent aan goud over. Je zult er niet rijk van worden als je HDMI kabels gaat opkopen om het goud er uit te halen.

Moet je een vergulde HDMI kabel hebben?

Nou, het is eigenlijk zo dat je vrijwel geen andere keuze hebt. Zo’n beetje alle HDMI kabels zijn voorzien van vergulde pluggen. Zelfs de goedkoopste kabels hebben in de regel vergulde connectoren. Voor zo ver wij weten liggen alleen bij bepaalde discount shops HDMI kabels die voorzien zijn van nikkel connectoren in plaats van vergulde.