Home Algemeen Een uitvaart regelen is moeilijk maar kan ook mooi zijn

Een uitvaart regelen is moeilijk maar kan ook mooi zijn

0
Een uitvaart regelen is moeilijk maar kan ook mooi zijn

Wanneer een dierbare komt te overlijden, dan ben je daar verdrietig van. Helaas heb je niet heel veel tijd om daar bij stil te staan. Er moet namelijk van alles geregeld worden. Een uitvaart regelen is nog een hele klus. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Een uitvaartverzorger staat je bij met raad en daad. Je kunt vertrouwen op de expertise van deze persoon. Maar jij bent degene die de overledene gekend heeft, jij weet (waarschijnlijk) hoe hij of zij de uitvaart gewild zou hebben. Een uitvaart regelen doe je daarom samen. Jij brengt de persoonlijke wensen in en de uitvaartverzorger zorgt dat deze kunnen worden uitgevoerd.

Een uitvaart regelen in de geest van de overledene

Hoe vaak hoor je, tijdens of na een uitvaart, niet "dat zou hij/zij mooi hebben gevonden"? En dat is waar je het voor doet. Je wilt een uitvaart regelen in de geest van de overledene. Is de overledene altijd vrachtwagenchauffeur geweest? Dan kan het mooi zijn om een stoet vrachtwagens in de rouwstoet te hebben. Of zelfs om de kist met daarin de overledene te vervoeren op een vrachtwagen. is de overledene altijd in de weer geweest met paarden? Dan kan het heel mooi zijn om de kist op een koets getrokken door paarden naar de laatste rustplaats te laten gaan.

Zorg vooral dat het past!

Natuurlijk is het verdrietig als iemand die je dierbaar is komt te overlijden. Maar dat wil nog niet zeggen dat er alleen maar verdriet mag zijn tijdens de uitvaart! De overledene was misschien helemaal lyrisch van keiharde metal-muziek. Dat kun je best verwerken in de afscheidsdienst. Ook een video met allemaal foto's en filmpjes van de overledene kan een goed idee zijn. Door deze foto's en filmpjes te kijken worden herinneringen opgehaald en komt de overledene, in gedachten, weer tot leven. Je herinnert je dan de goede momenten.

Een uitvaart in tijden van corona

Alles is nu anders dan anders. We moeten 1,5 meter afstand houden, we mogen elkaar geen hand of knuffel geven en er mogen maar 30 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Dat wil echter niet zeggen dat de uitvaart dan kil en koud moet zijn. Nee, door de sportvereniging, het koor of de autoclub in te schakelen en een erehaag te laten vormen, zorg je toch voor een bijzondere sfeer. Het kan ook een goed idee zijn om, als de corona-crisis achter de rug is, alsnog een herdenkingsdienst te houden. Er zijn veel dingen mogelijk, als je maar "out of the box" durft te denken.