Home Lifestyle Tips om geld te sparen

Tips om geld te sparen

0
Tips om geld te sparen

Sparen kan soms lastig zijn. De een is er beter in dan de ander. Met een concreet spaardoel kun je jezelf motiveren om geld te gaan sparen. Hier lees je een aantal tips hoe je geld kunt sparen. 

Situatie inzichtelijk maken

Om te gaan sparen is het eerst handig om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Als je dat hebt gedaan kan je namelijk berekenen hoeveel je overhoud per maand om te kunnen sparen. Je kunt je uitgavenpatroon van de afgelopen maand eens bekijken en noteren hoeveel je ongeveer uitgeeft aan wat. Misschien dat je sommige uitgaven kunt verminderen. Vergeet niet dat kleine bedragen ook meetellen bij het sparen. Je ziet misschien niet direct resultaat maar alle bedragen tellen natuurlijk mee voor het uiteindelijke doel. 

Doelen stellen

Waarom wil je sparen? Er kunnen natuurlijk verschillende redenen voor zijn. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt dan is het waarschijnlijk makkelijker om te sparen. Wanneer je bent begonnen met sparen is het dus slim om een doel te stellen voor jezelf over hoeveel je wilt sparen. Zo kan het je misschien helpen om te blijven streven naar je doel. Dus bedenk hoeveel geld je nodig hebt voor hetgeen waar je voor wilt sparen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet perse iets hebt waar je voor spaart, maar dat je gewoon spaart voor in de toekomst. De visuele stimulering kan er voor zorgen dat je meer gemotiveerd raakt om te gaan sparen. En al helemaal als het iets is om naar uit te kijken zoals een vakantie of een nieuwe keuken. Daarbij kun je ook prioriteiten stellen voor jezelf wat nu echt belangrijk is. Als je bijvoorbeeld heel vaak uiteten gaat kun je misschien erover nadenken om wat vaker thuis te koken. Echter moet je het natuurlijk wel leuk houden en hoef je niet elke vrijdagavond thuis op de bank te zitten. 

Verkoop spullen

Misschien werd het sowieso al eens tijd om je kledingkast uit te zoeken, je kunt ook geld sparen door wat oude spullen te verkopen. Tegenwoordig heb je veel apps waar je bijvoorbeeld je kleding op kunt zetten voor een kleine prijs. Zo verdien je toch weer wat extra’s om je spaardoel mee te behalen. 

Onverwachte uitgaven

Ook is het handig om altijd een reserve op je rekening te houden voor de nodige onverwachte kosten. Zo had ik zelf een keer een macbook reparatie Amsterdam nodig omdat mijn macbook kapot ging. Gelukkig had ik op mijn rekening voor onverwachte kosten nog wat staan om dat te kunnen betalen.