Home Algemeen Lekbakken – wettelijk verplicht voor opslag

Lekbakken – wettelijk verplicht voor opslag

0
Lekbakken – wettelijk verplicht voor opslag

Als je werkzaam bent binnen de logistieke sector, dan zijn er een aantal regels waar jij of je werkgever zich aan moet houden. Het grootste deel van deze strenge eisen draait om veiligheid voor zowel personeel als voor de goederen. Een voorbeeld hiervan zijn lekbakken. De lekbakken zijn vandaag de dag wettelijk verplicht voor de opslag van gevaarlijke vloeistoffen. Ben jij echter niet bekend met lekbakken of de regels die verbonden zijn aan de opslag van vloeistoffen? Lees dan snel verder! Hier ontdek je alles wat je moet weten over lekbakken binnen de logistieke sector.

Wettelijk verplicht

Wanneer een bedrijf op een regelmatige basis werkt met gevaarlijke vloeistoffen, is de veilige opslag van dezelfde stoffen zeer belangrijk. De aanwezigheid van die stoffen brengt namelijk mogelijke risico’s met zich mee. Om die risico’s zo klein mogelijk te maken, zijn er strenge regels vastgesteld in de Nederlandse wet. Hierdoor is het dus verplicht om in de logistieke sector lekbakken te gebruiken voor de opslag van gevaarlijke vloeistoffen. Bovendien mogen niet zomaar allerlei bakken gebruikt worden als lekbakken. Er zijn tevens concrete afspraken wanneer iets wel de naam ‘lekbak’ krijgt en wanneer niet. Denk hierbij aan aspecten als een vloeistofkerende vloer en opvangcapaciteit.

Eisen opvangcapaciteit lekbakken

De grootste eis van lekbakken is de eis omtrent opvangcapaciteit. Zo staat er bijvoorbeeld in de Nederlandse wet vermeldt wat de minimale grootte van de opvangcapaciteit van de lekbak mag zijn. De minimale grootte wordt bepaald aan de hand van wat er op de lekbak geplaatst wordt of wat erin staat. In artikel 2.4, het derde lid van de Activiteitenregeling staat in detail uitgelegd hoe je dat kunt berekenen. Dit is echter niet de enige strenge eis wat betrekking heeft op de opvangcapaciteit van dit soort verplichte bakken. Afhankelijk van de vloeistof kunnen er nog extra, specifieke regels gelden. De vuistregel is dat de opvangcapaciteit van lekbakken minstens 110 procent van de inhoud van de erop geplaatste verpakking heeft.

Verkleinen van onnodige risico’s

Het is echt de moeite waard om even goed te controleren of al jouw lekbakken wel aan de eisen van de Nederlandse wet voldoen. Door simpel de regels te volgen kun je zeer eenvoudig onnodige risico’s verkleinen. Daar doe je het natuurlijk voor: om een veilige werkomgeving te creëren voor jezelf en je collega’s. Als de opslag van gevaarlijke vloeistoffen namelijk niet in orde is, kan er een kettingreactie ontstaan die uiteindelijk calamiteiten tot gevolg kan hebben. Wees daarom verstandig en houd je netjes aan de vastgestelde wetgeving.